Orgel in de klas

Orgel in de klas? Nou, dat gaat nooit lukken natuurlijk! Wel handig eigenlijk, want om met de hele klas naar de kerk te gaan om daar een orgel te bekijken, horen en proberen……

Iedere keer als er kinderen (maar ook volwassenen!) over de vloer komen bij mij thuis kijken ze vol bewondering en verbazing naar dat houten geval met toetsen bij mij in de kamer. Wat is het eigenlijk? Vreemde piano hoor, hij doet het nog geeneens! Als ik zeg dat het een kistorgel is word ik nog verbaasder aangekeken. Een wát voor orgel?  Dan maak ik het open en laat ik zien wat er in zit en wat je er mee kunt. Nog nooit meegemaakt dat iemand het niet leuk vindt!

Dit heeft me aan het denken gezet. Ik werk graag met kinderen en met muziek, mijn orgel kan met me mee, ik ga op tournee! Voor meer informatie kun je hier kijken. Tot gauw!

Fancy Fiddlers

Zoals je misschien al hebt gezien, speelt mijn zoon Simon viool. Hij speelt in de Fancy Fiddlers, een strijkersensemble van allemaal jonge mensen die vioolles hebben van Coosje Wijzenbeek. Afgelopen zondag speelden ze in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Een gekke plek, midden tussen de wallen. Ik wist de eerste keer ook niet wat ik daar nu eigenlijk van moest verwachten. Maar wat schetste mijn verbazing: een prachtig, oud klooster met een mooi concertzaaltje. Niet te groot, niet te klein en precies goed voor de Fancy Fiddlers! Ze spelen daar altijd een “verrassingsconcert”. Een verrassing is het iedere keer weer, zo ook afgelopen zondag. Geweldig wat je daar hoort! Stukken met alle Fiddlers, met alleen de “groten” of juist de “kleintjes”, zoals Coosje ze altijd oneerbiedig noemt, solo’s, strijkkwartetten, noem maar op, niets is te gek! En hoewel ik het nu toch wel denk te weten, word ik er toch iedere keer weer stil van, zoveel jonge mensen die zo intensief en met zoveel plezier en liefde voor hun instrument met muziek bezig zijn! Eigenlijk is dit iets wat je gewoon moet ervaren. Dus als je eens in de gelegenheid bent: ga het zelf ervaren, ook al heb je eigenlijk een hekel aan violen!

Gelukkig Nieuwjaar

Iedereen al weer bijgekomen van de oliebollen en appelflappen?  Nou, ik wel! Klaar voor een nieuwe triosonate. Gisteravond zijn we begonnen met de eerste repetitie. Wordt vervolgd…….

Sinterklaas

Ieder jaar weer verheug ik me er weer op: Sinterklaas! De kinderen onder mijn leerlingen willen allemaal, zonder uitzondering, sinterklaasliedjes spelen. En de volwassenen trouwens ook…. “is wel leuk voor de (klein)kinderen……” En zo is mijn huis drie weken lang gevuld met gouwe ouwe. Ik vind dat helemaal geweldig, ik smul van de onbegrijpelijke teksten: “Ban dus vrij de vrees uit ’t hart” en “Maar o wee o bittere smart, kregen wij voor koek een gard “ en zing dan ook altijd, tot groot vermaak van de leerlingen en tot grote schaamte van mijn kinderen, alle liedjes keihard mee.
Dit is meteen een hele goede oefening in het begeleiden, maar daar hebben de leerlingen geen weet van. Want het is zo verwarrend als er iemand doorheen gaat zingen of spelen…. Denk je dat je het liedje goed kent, gaat er weer van alles mis. Maar al doende leert men en na drie weken kunnen we probleemloos door met de kerstliedjes: met gezang!

Op pad met mijn kistorgel

Afgelopen zondag met de hele familie per trein en auto op pad naar Hoog Keppel. Het tweede kistorgel van Theo Koele, de bouwer van mijn kistorgel, werd in gebruik genomen en wij mochten ook spelen op het concert. Ik nam mijn orgel ook mee (nee, niet met de trein) zodat er ook een sonate voor twee orgels gespeeld kon worden.

Wat een prachtige plek daar en wat een prachtig orgel! Na een kopje koffie en heerlijke zelfgebakken koek gingen we aan de slag: eerst het nieuwe orgel, bespeeld door bevriende organisten uit Groningen. Het klinkt erg mooi! De twee orgeltjes doen het ook erg goed samen! Zo goed dat de ene organist dacht dat hij een hanger had….. was het het andere orgel…..

Tot slot speelden wij: eerst Nienke met een prachtige canzona van Bartolomeo de Selma. Luister zelf maar!

[embedplusvideo height=”388″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/yu1isVRX-Fw?fs=1″ vars=”ytid=yu1isVRX-Fw&width=640&height=388&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep7574″ /]

Daarna Simon met het tweede deel uit het a moll concert voor viool en orkest van J.S. Bach.

[embedplusvideo height=”388″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/4wDYcglid7Q?fs=1″ vars=”ytid=4wDYcglid7Q&width=640&height=388&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=” id=”ep8620″ /]

Tot slot de triosonate van G. Ph. Telemann voor blokfluit, viool en orgel.

[embedplusvideo height=”388″ width=”640″ standard=”http://www.youtube.com/v/nfSVWwxjQSM?fs=1″ vars=”ytid=nfSVWwxjQSM&width=640&height=388&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep2402″ /]

De dag werd feestelijk afgesloten met een lekker hapje en drankje.

 

 

Muziek maken

Naast lesgeven, maak ik zelf ook graag muziek. Het allerleukste vind ik samenspelen met andere instrumentalisten. Zo ben ik met mijn kinderen Nienke en Simon een triosonate van G.Ph. Telemann voor altblokfluit, viool en kistorgel  aan het instuderen. Het is hard werken geblazen om dit mooi af te werken. Dat is altijd het moeilijkste van muziek maken: de mooie afwerking! In de lessen besteed ik daar dan ook altijd veel tijd aan. Maar het geeft uiteindelijk wel een heel tevreden gevoel als het gelukt is! Komende zondag gaan wij het voor het eerst spelen in een kerkje in Hoog Keppel.

Even wat rechtzetten

Op de homepage verwijs ik naar een bekende rookworstenwinkel waar je keyboardlessen kunt volgen. Die worsten zullen best lekker zijn, maar zelf ben ik vegetariër.

Welkom!

Orgel leren spelen is niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd in steken. Ik kan je daar bij helpen.

Orgel leren spelen kan op allerlei manieren. De beste manier om orgel te leren spelen is natuurlijk een privédocent, die je alle tijd en aandacht geeft in het het leerproces. Een privédocent zorgt er ook voor dat je geen verkeerde gewoontes aanleert.
Privéles lijkt de duurste cursusvorm  die er is, maar les op een muziekschool is nog duurder want dan betaal je ook overheadkosten. Wil je gewoon leren spelen voor de lol, dan kun je proberen om eerst een online cursus te volgen. Dat kan zelfs via youtube. Daar zijn genoeg filmpjes te vinden, maar je moet wel wat geduld hebben.

Je kunt ook aan zelfstudie doen in combinatie met een online cursus. Je gelooft het niet maar dat kan zelfs bij de rookworstenwinkel! Denk er wel aan, dat deze cursussen meestal zijn gericht op keyboards en niet specifiek op orgel.